Nieuws

Afbeelding van Ganzenpraat Aflevering 2
Ganzenpraat Aflevering 2

7 september 2018
Afbeelding van Ganzenpraat Aflevering 1
Ganzenpraat Aflevering 1

7 september 2018
 
 
 

Gebruik geweer bij bestrijding van verwilderde katten verboden in Zuid-Holland

Aanpassing aanwijzingsbesluit exoten en verwilderde dieren 2012 
23 april 2015

Aanpassing aanwijzingsbesluit exoten en verwilderde dieren 2012

 
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben het aanwijzingsbesluit voor bestrijding van exoten en verwilderde dieren 2012 aangepast door middel van een (aanvullend) wijzigingsbesluit.
Het gebruik van het geweer bij de bestrijding van verwilderde katten is niet langer toegestaan.

Het gebruik van vangkooien en kastvallen is nog wel toegestaan. In het aanwijzingsbesluit 2012 staan hierover wel de volgende voorwaarden:

4. Het gebruik van kastvallen, vangkooien en netten is alleen toegestaan na melding bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid, via emailadres meldingFFwet@ozhz of via antwoordapparaat 078 - 7708081 (in het besluit staat een 070-nummer maar dit nummer is niet meer in gebruik).
5. De uitgezette kastvallen en vangkooien dienen minimaal eenmaal per dag te worden gecontroleerd en mogen niet onbeheerd worden achtergelaten.
6. Voor zover andere dieren in de vangkooi of kastval worden aangetroffen, dienen deze onmiddellijk in vrijheid te worden gelaten.
7. Gevangen huiskatten met een halsband of chip dienen naar de rechtmatige eigenaar te worden teruggebracht. Overige gevangen huiskatten (zonder gegevens van de eigenaar) dienen bij het asiel van de Dierenbescherming te worden afgegeven.

In het wijzigingsbesluit staat verder dat in bepaalde gevallen een onderbouwde aanvraag kan worden gedaan voor het gebruik van het geweer.