Nieuws

Afbeelding van Ganzenpraat Aflevering 2
Ganzenpraat Aflevering 2

7 september 2018
Afbeelding van Ganzenpraat Aflevering 1
Ganzenpraat Aflevering 1

7 september 2018
 
 
 

Ganzenbeheer: zomerperiode en winterperiode in Zuid-Holland

 
18 februari 2015

 
Volgens het beleid van de provincie Zuid-Holland en het faunabeheerplan van de Faunabeheereenheid, dient de populatie standganzen in Zuid-Holland te worden teruggebracht naar een aanzienlijk lager niveau ter bescherming van de landbouw, vliegveiligheid, volksgezondheid en flora en fauna.

Het beheer wordt uitgevoerd in de 'zomerperiode', vanwege de aanwezigheid van wintergasten is de 'winterperiode' een periode van (relatieve) rust.
In het nieuwe beleid van de provincie Zuid-Holland is vastgelegd dat de zomerperiode in het zuiden van Zuid-Holland (onder de grote rivieren) van 15 februari tot en met 31 oktober loopt en in noorden van Zuid-Holland (boven de grote rivieren) van 1 maart tot en met 31 oktober.

De grens tussen Noord-Zuid-Holland en Zuid-Zuid-Holland wordt gevormd door de wateren: Nieuwe
Waterweg, Nieuwe Maas, de Noord en de Beneden-Merwede.
De volgende WBE's liggen in Zuid-Zuid-Holland: Goeree-Overflakkee, Voorne, Putten, De Hoeksche Waard en Eiland IJsselmonde.

De volgende WBE's liggen in Noord-Zuid-Holland: Vijfheerenlanden, Tielerwaard-West, Alblasserwaard-Oost, Alblasserwaard-West, Krimpenerwaard, Schieland, Rijnland, Driebruggen, Reeuwijkse Plassen, De Gouwe Driehoek, Rijnland-Zuid, Duin- en Bollenstreek, Zuid-Kennemerland, Ade en De Aarlanden.